images

Wilhelmina Drucker is geboren op 30 september 1847 in Amsterdam. Haar vader was bankier Louis Drucker en haar moeder  modiste Constantia Christina Lensing. Haar ouders waren niet getrouwd en haar vader weigerde Wilhelmina wettelijk te erkennen als zijn dochter. Daardoor groeide ze op in armoede, wel betaalde haar vader mee om haar te onderhouden. Wilhelmina moest al op jonge leeftijd werken om geld te verdienen voor haar gezin ze werkte als wollennaaister. Ook was ze een aanhanger van het socialisme. Ze woonde vanaf 1886 al veel vergaderingen bij van verschillende partijen en organisaties als  Sociaal-Democratische Bond, staatkundige vereniging De Unie, de Nederlandsche Bond voor Algemeen Kies- en Stemrecht en de vrijdenkersvereniging De Dageraad

Wilhelmina Drucker was medeoprichter van de groeperingen:

Vrije Vrouwen Vereeniging (VVV) en  Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht (VvVK)

De Vrije Vrouwen Vereeniging werd in oktober 1889 opgericht door Wilhelmina Drucker. dit richtte ze op met nog een paar andere vrouwen wie daar zo over dachten als haar. Het was de eerste  vereniging van hun tijd.  Wilhelmina Drucker werd dan ook voorzitter van deze vereniging. De vrije vrouwen vereniging hield zicht vooral bezig met het vrouwenkiesrecht. Ze vonden dat ze niet allen kiesrecht mochten krijgen maar ze wilde ook graag gelijke rechten en het zelfde behandeld worden als de mannen.

 

 

De Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht werd in 1894 opgericht door de organisatie Vrije Vrouwen Vereeniging en met name door Drucker en Aletta Jacobs. Aletta Jacobs was een vrouw die ook streed voor gelijkheid tussen man en vrouw net als Wilhelmina Drucker.